taffaqquh fidden

INSYAALLAH..09 MUHARRAM 26 DEC (SABTU)SELEPAS SOLAT MAGHRIB..AF USTAZ AHMAD MUNAWIR HJ SALEHUDIN...TERUS KAN KE SURAU TAMAN MELATI...DATANGLAH BERAMAI-RAMAI

Wednesday, May 20, 2009

Anak2 teman nak tubuh parti sendiri...

Hujung minggu lepas..anak2 teman semua balik dari asrama.
Jadi penuhlah rumah...Macam2 cerita. Dari makan tak sedap, bekalan letrik asrama selalu black out, masalah remaja, masa prep yang panjang hinggalah kisah politik di asrama.
Hmm...hebat budak2 sekarang.Teringat masa teman belajor dulu...arwah ayah teman bagi RM2.00 seminggu. Duit tulah nak makan, nak minum, nak buat tambang bas balik kampong dll. La ni RM25.00 seminggu..cukup2 makan aje.
Itupun dengan bekal macam2. Pergi antor balik ambik. Hmm...senang idup betul..Tapi tak pe lah...
Cuma satu benda yang betul2 menyentak otak teman ialah bila anak teman yang sulong tu tetiba bertanya..."Ayah, kita orang dah jadi ahli PAS.... Tak de apa2 aktiviti ke?" Tersengih aje dia..
"Ha..ahlah yah..tak kan main futsal sekali aje yah..dah dekat setahun ni!!" Tambah anak teman yang nombor 3.
"PAS mana ada duit? Engkau orang joinlah budak Umno main...tapi jangan tukar parti pulak!!" Saja teman jolok..
"Kalau macam tu kita orang keluar PAS lah yah!" Sergah anak teman yang kedua...
"Nak masuk UMNOlah tu...!" Emak dia orang menyampok.
"Kita orang tak kan join Umno punya...jangan takut. Kita orang buat parti sendiri...boleh tak?" Si abang dok bertanya...Teman diam aje.
"Lecehlah yah. Ari tu sibuk abang kempen kat kawan2 suruh join PAS...dia orang tanya ada apa aktiviti?
Abang katalah ada main futsal..main bola..itu ini...last2..tu lah main sekali kat Sport Planet. Apa abang nak jawab kat dia orang tu." Panjang leter si abang tu...
"Dah lah main sekali...Haniff tak dapat mainpun. Kedekut. Sewalah lama sikit." Si adik dok menambah...
"Ok ok...kalu keluar PAS nak tubuh parti apa?" Saja teman nak tengok idea dia orang..."Kita orang tubuhlah Parti Pemuda Islam ke..kita kerjasama dengan PASlah tapi...tapi kita orang control sendiri.!!" Si abang bagi cadangan.
"Hmm..bagus tu. PPI..jangan PPP udahlah..Ayah tak kisah!! Tapi budak sekolah macam kau orang mana boleh tubuh parti. Misaipun tak tumbuh lagi...ha ha!!" Saja teman mengusik...
"Alah yah...orang tua berjanggutpun tak boleh buat aktiviti...nak buat apa?" Anak teman yang satu lagi bersuara...
"Kau perli ayah ye?" Sergah teman...
"Tak delah ha ha ha..." Masing2 gelak...
"Yah..yah...orang tablighpun boleh tarik budak2 buat aktiviti yah...pergi ajak orang pergi masjid. Tak kan orang tua PAS tak boleh buat aktiviti langsung untuk budak2 muda?
" Hmm..kena lagi sebijik teman...
"Ayah dah cakap dah dalam meeting....anak2 ahli PAS kena jadi ahli PAS. Bapak dia kenalah mainkan peranan...tapi masing2 buat tak tau aje..apa ayah boleh buat?" Jawab teman.
"Jadi ahli aje tak cukup yah...kena ada aktiviti!!" Isk..anak teman ni..tak abis lagi dok pekena teman.
"Sapa yang bising2 tu...? Berapa orang?" Teman nak potong cerite..."Adalah 4 5 orang...Ayie, Syafiq, Aiman, Safuan bla bla bla..!
" Satu-satu anak teman sebut..."OK ok...nah ayah bagi RM100.00. Esok ajak kawan gi main kat Sport Planet...ajak Haniff sekali..!
" Kopak teman..
"Irah?" Anak pompuan teman pulak bersuara..."Nah RM20.00...gi pasar malam dengan mak. Belilah apa nak beli...Irah tahun ni nak periksa...tak payahlah beraktiviti sangat...!" Leter teman.
"Yah...ni bukan money politic ye?" Cheh...ada lagi yang bersuara..

"Nak tak nak...kalu tak nak bagi balik..!! Sergah teman..

"Ok ok ok....!!" Semua akur..

"Yah..jangan lupa esok beli pizza untuk Iman...!! Aik..tak tido lagi rupenye budak ni.

Posted by Firdaus Omar at 5/19/2009

No comments:

Post a Comment

TERPAHAT

KAMI MENGALU - ALU KAN SEBARANG PANDANGAN & MAKLUMAT ANDA SEMUA...SMS ATAU HUBUNGI DI TALIAN 019 5528 417 ATAU 013 530 9053... BERSAMA BERMAKLUMAT...TERIMA KASIH

About Me

My photo
MANJUNG, Malaysia
019 5528 417